Tuote lisätty ostoslistalle
Tuote poistettu ostoslistalta
Nopeat toimitukset 1-3 arkipäivää
Puhtaat ja laadukkaat hyvinvointituotteet
FIN FI-lippu

Elektrolyyttijauhe - hyödyt ja käyttötarkoitukset

Erityisesti lämpimät säät ja korkeat liikuntamäärät voivat johtaa veden ja elektrolyyttien puutokseen, ja sitä kautta riittämättömään nesteytykseen. Onneksi asiaan on helppo ratkaisu: valmiit elektrolyyttijauheet.

Elektrolyyttijauheet ovat valloittaneet luontaistuote- ja ruokakauppojen hyllyt – ja hyvästä syystä. Kehon nestetasapainon ylläpito on äärimmäisen tärkeää sekä suorituskyvylle että terveydelle. Monella voi olla tietämättään puutteita elektrolyyteistä, joka näkyy arjessa esimerkiksi ihmeellisenä väsymyksenä ja huonontuneina treenitehoina.

Mitä elektrolyyttijauhe on?

Elektrolyyttijauheet - tuttavallisesti ellut - sisältävät ihmiskeholle keskeisimpiä elektrolyyttejä sekä muita nesteytystä tukevia ainesosia valmiissa sekoituksessa, jota voit lisätä helposti veden joukkoon. Elektrolyyttijauheen avulla voit tehostaa nesteiden imeytymistä, ja näin edistää kehon hyvää nestetasapainoa.

Markkinoilla on jonkin verran erilaisia jauhevalmisteita. Onkin hyvä varmistaa, että käyttämäsi tuotteen ainesosat ovat oikeasti laadukkaita, eikä se sisällä turhaan esimerkiksi sokeria - ellet erityisesti etsi lisähiilihydraatteja vaikkapa urheilusuorituksen tueksi.

Esimerkiksi Puhdistamon elektrolyyttijauhe on täysin sokeriton, ja se sisältää natriumin lähteenä toimivan Guérande-merisuolan sekä muiden keskeisimpien elektrolyyttien (kalium, kalsium, magnesium ja kloridi) lisäksi muun muassa C-vitamiinia sekä orgaanista rikkiä (OptiMSM®). Nämä laadukkaat ainesosat varmistavat, että jauheella on mahdollisimman hyvä vaikutus sekä käytettävyys.

Elektrolyyttijauheen hyödyt

1. Tehosta kehon nesteytystä helposti ja nopeasti

Vaikka elektrolyytteinä toimivia mineraaleja saadaan myös ravinnosta, on niiden puutos yleistä erityisesti kesän kuumilla ilmoilla sekä kovien liikuntasuoritusten aikana ja jälkeen. Elektrolyyttijauhetta nauttimalla voit tuoda kehosi lähemmäs optimaalista nestetasapainoa välittömästi, eikä sinun tarvitse yrittää hankkia kaikkia tarvitsemiasi elektrolyyttejä vaikkapa syömällä isoa kasaa vihanneksia, hedelmiä ja suolapitoista ruokaa.

Hyvä nestetasapaino on erittäin tärkeä osa perusterveyttä ja sillä on suuri vaikutus kymmeniin kehon prosesseihin, mukaan lukien verenpaineen ja lihasten supistumisen säätelyyn. Kun nesteytys on kunnossa, vältät myös todennäköisemmin nestehukasta johtuvia arkisia, mutta epämukavia oireita: väsymystä, päänsärkyjä ja lihaskramppeja.

 

2. Hanki elimistösi tarvitsemia elektrolyyttejä oikeassa suhteessa

Hyvässä elektrolyyttijauhevalmisteessa mineraaleja on juuri oikeassa suhteessa hyvän nestetasapainon tukemiseksi, joten sinun ei tarvitse arpoa eri ravinnelisien annostelun kanssa. Sekoita vain ohjeen mukainen määrä jauhetta veteen ja nauti.

 

3. Boostaa suorituskykyäsi

Hyvällä nesteytyksellä on tutkitusti positiivinen vaikutus suorituskykyyn ja palautumiseen. Huono nesteytys sen sijaan vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi liikunnan koettuun rasittavuuteen, lämmönsäätelyyn sekä motoriikkaan.

Jos treenaat tai kilpailet nestevajauksessa, et todennäköisesti suoriudu oikean kuntosi tasolla - ja esimerkiksi salitreenissä sarjat jäävät muutaman toiston vajaiksi. Elektrolyyttijauheet löytyvätkin nykypäivänä lähes jokaisen ammattiurheilijan lisäravinnearsenaalista, ja tämä pätee myös Puhdistamo Athletics -porukkaan: tsekkaa esimerkiksi jalkapallomaalivahti Jere Koposen, frisbee-golfaaja Väino Mäkelän tai tennistähti Emil Ruusuvuoren haastattelut.

 

4. Tue vähähiilihydraattista tai ketogeenistä ruokavaliota, joissa elektrolyyttien puutetta saattaa usein esiintyä

Nykypäivänä suosittuja VHH- ja ketoruokavalioita noudattaessa kehosta poistuu usein paljon nesteitä, ja sitä kautta myös elektrolyyttejä. Tämän vuoksi suorituskyky saattaa laskea, ja erityisesti ruokavaliota aloittaessa moni saattaa kokea melko intensiivisiäkin väsymyksen ja mielen sumuisuuden oireita. Tätä vaihetta kutsutaan usein "keto-flunssaksi".

Elektrolyyttijauheet ovatkin erinomainen tuki keto-tyylisille ruokavalioille, jossa vihannesten ja hedelmien - ja sitä kautta esimerkiksi kaliumin - saanti on vähäisempää. Myös natriumin merkitys korostuu ketogeenisellä ruokavaliolla, sillä alhaisen insuliinin vuoksi kroppa menettää usein virtsan mukana paljon suoloja. Puhdistamon elektrolyyttijauheet sisältävät vain 0,1 grammaa hiilihydraattia annosta kohti, ja monet ketoilevat asiakkaamme ovatkin raportoineet jauheen auttaneen heitä paljon sekä ketoflunssan oireiden helpottamisessa että suorituskyvyn ylläpitämisessä.

Elektrolyytit - mitä ne ovat?

Elektrolyytit ovat veressä ja muissa kehon nesteissä esiintyviä mineraaleja, jotka johtavat sähköä. Ne säätelevät kehosi nesteytystä, vaikuttaen sekä solun ulkoiseen että sisäiseen nestetasapainoon. Ihmiskeho tarvitseekin riittävästi elektrolyyttejä optimaalisen terveyden ja fyysisen suorituskyvyn takaamiseksi.

Elektrolyyttejä voi verrata esimerkiksi polkupyörän ketjuöljyyn: vaikka ketjujen öljyäminen ei toki polje pyörää puolestasi eteenpäin, tekee se siitä huomattavasti helpompaa. Plus se pitää pyöräsi paremmassa kunnossa!

Tärkeitä elektrolyyttejä nesteytyksen kannalta ovat seuraavat:

Natrium: Niin sanottu "mestarielektrolyytti", jonka tärkein tehtävä on säädellä kehon nestetasapainoa yhdessä kaliumin kanssa. Natrium vaikuttaa suoraan myös esimerkiksi suorituskykyyn ja verenpaineeseen.

Kalium:Pääasiallinen solun sisäisen nesteen elektrolyytti, joka säätelee nestetasapainoa yhdessä natriumin kanssa. Kaliumin riittävä määrä on erittäin tärkeä normaalille verenpaineelle sekä lihasten ja hermoston toiminnalle. Yleinen suositus on, että kaliumia saataisiin noin viisi kertaa natriumia enemmän päivittäisellä tasolla.

Kalsium:Tärkeä elektrolyytti lihasten toiminnalle, joka ylläpitää osaltaan myös nestetasapainoa ja normaalia verenpainetta. Kalsiumia menetetään hien mukana, erityisesti urheillessa tai kuumissa olosuhteissa.

Magnesium:Erittäin tärkeä elektrolyytti, jolla on keskeinen tehtävä sadoissa elimistön biokemiallisissa reaktioissa – mukaan lukien lihasten energiansaanti. Ja pienikin epätasapaino magnesiumin osalta vaikuttaa elimistön toimintaan ja suorituskykyyn.

Mistä elektrolyyttejä saa?

Elektrolyyttejä löytyy tavallisesta ravinnosta, kasviksista ja viljatuotteista aina lihaan ja maitovalmisteisiin.

Käytännössä tuet elektrolyyttien saantia syömällä monipuolisesti ja terveellisesti, painottaen erityisesti vihanneksia ja hedelmiä. Suolaa tulee myös käyttää kohtuudella, ja sen annostelun olisi hyvä olla sidoksissa omaan aktiivisuuteesi sekä hikoilun määrään.

Natrium

Muun muassa suola, maitotuotteet, liha ja kananmunat.

Kalium

Muun muassa hedelmät, marjat ja vihannekset.

Kalsium

Muun muassa maitotuotteet, kala ja tummanvihreät lehtivihannekset.

Magnesium

Muun muassa täysjyväviljatuotteet, kasvikset, sisäelimet ja liha.


Monet saattavat kärsiä kuitenkin tiettyjen elektrolyyttien jatkuvasta puutoksesta, jolloin myös ravintolisien käyttö voi olla perusteltua. Esimerkiksi riittävä magnesiumin saanti ravinnosta on useimmille haastavaa, joten sen nappaaminen purkista voi olla hyödyllistä.

Elektrolyyteistä voi esiintyä puutteita myös akuutilla tasolla, kuten esimerkiksi kesän kuumien ilmojen tai kovan liikunnan seurauksena. Muita yleisiä arjen tilanteita ovat esimerkiksi saunominen tai edellisen illan baarireissun jälkeinen tahmea aamu, jolloin suuta kuivaa ja päätä särkee.

Yllämainituissa tilanteissa elektrolyyttijauheet voivat olla erinomainen vaihtoehto tukemaan nesteytystä.

Summaus

  • Elektrolyytit ovat erittäin tärkeitä terveyttä ja suorituskykyä tukevia mineraaleja, ja niitä tulee saada päivittäin oikea määrä
  • Elektrolyyttejä saadaan ravinnosta - elimistö voi kuitenkin kärsiä puutoksista, joita voidaan täydentää lisäravinteilla
  • Laadukkaat elektrolyyttijauheet ovat erinomainen tuki kehon nesteytykseen erityisesti kuumilla ilmoilla, kovan liikunnan yhteydessä sekä haettaessa optimaalista suorituskykyä

Sold out

Sold out

Sold out

Tutustu Puhdistamo Athletics -tuotesarjaan


Meidän puolellamme aitaa ruoho on aina vihreämpää.

Seuraa meitä @Puhdistamo