Tuote lisätty ostoslistalle
Tuote poistettu ostoslistalta
Nopeat toimitukset 1-3 arkipäivää
Puhtaat ja laadukkaat hyvinvointituotteet
FIN FI-lippu

Onko monivitamiineista hyötyä?

Monivitamiineja on monenlaisia. Mutta onko niistä mitään hyötyä? Kenelle ne oikein sopivat ja milloin ne olisi paras ottaa? Vastaukset löydät artikkelistamme.

Kannattaako syödä monivitamiinia?

Monivitamiinien idea on täydentää ruokavaliota ja tukea elimistölle tärkeiden mikroravinteiden saantia. Kuinka yleisiä mikroravinnepuutokset sitten ovat nykyajan ihmisillä?

Tämä riippuu tietysti ruokavaliosta ja muista elämäntavoista. Omaa tilannetta voi selvittää vaikkapa pitämällä ruokapäiväkirjaa viikon ajan sekä käymällä verikokeissa.

Esimerkiksi suuri FinRavinto-tutkimus antaa kuitenkin viitteitä, että moni suomalaisista aikuisista ei syö riittävän monipuolisesti turvatakseen kaikkien tärkeiden ravintoaineiden saannin jatkuvalla tasolla (1).

Tämän lisäksi monet terveystietoisetkin noudattavat rajattuja ruokavalioita, kuten vähähiilihydraattista tai vegaanista, jotka voivat johtaa erilaisiin puutoksiin.

On myös jonkin verran kansainvälistä näyttöä, että nykyajan ruokatuotteet – erityisesti kasvikset ja viljat – eivät sisällä yhtä paljon ravinteita kuin menneinä vuosikymmeninä (2). Tämän on spekuloitu johtuvan muun muassa teollisista viljelymetodeista sekä viljelymaaperän köyhtymisestä (3).

Monivitamiineilla voidaan tukea tärkeiden ravintoaineiden saantia, kunhan muistetaan, että ne eivät korvaa terveellistä ruokavaliota. Käytännössä monivitamiinivalmiste voi toimia helppona ”vitamiini- ja hivenainevakuutuksena”, jos et pysty joka päivä syömään riittävää määrää ravinnetiheää ruokaa.

Jos tuote on valmistettu fiksusti, voi se myös auttaa ratkomaan nykyajan ihmisen kohtaamia uudenlaisia haasteita. Monivitamiineilla voisi joidenkin tutkimusten mukaan olla positiivisia vaikutuksia esimerkiksi kognitioon sekä silmäterveyteen (4).

Smart Multi -monivitamiiniin onkin lisätty silmäterveyttä ja kognitiota tukevia luteiinia ja zeaksantiinia. Näillä ainesosilla voidaan antaa tukea älylaitteiden siniselle valolle ja jatkuvalle informaatiotulvalle altistuvia silmiä ja aivoja. Esimerkiksi luteiinin positiivisesta vaikutuksesta näöntarkkuuteen alkaa olla yhä enemmän ja enemmän tutkimusnäyttöä (5).

Mikä on hyvä monivitamiini?

Hyvän monivitamiinin tulisi mielestämme täyttää seuraavat kriteerit:

1. Monipuoliset ainesosat
Monivitamiinin tulisi nimensä mukaisesti sisältää useita eri mikroravinteita, jotta tarve muille ravintolisille vähentyy. Yleisesti ottaen monivitamiineihin pystytään mahduttamaan helposti jopa yli 20 eri vitamiinia ja hivenainetta.

2. Hyvin imeytyvät ja laadukkaat muodot
Ravintolisissä käytetyistä ainesosista on olemassa useita eri muotoja, jotka eivät kaikki ole yhtä hyödyllisiä ihmiskeholle. Esimerkiksi elimistölle tärkeiden B-vitamiinien tulisi olla aktiivisessa muodossa, jotta ne imeytyvät hyvin.

3. Riittävän vahvat annokset
Monivitamiini on käytännössä turha, jos ainesosia ei ole kapseleissa riittävää määrää. Annostusten tulisi pohjautua yleisiin suosituksiin sekä uusimpaan tutkimustietoon siitä, millä annoksilla saadaan haluttu vaikutus aikaan elimistössä. Tämä pätee myös harvinaisempiin ainesosiin, kuten näkökykyä tukevaan luteiiniin.

4. Ei turhia ainesosia
Monivitamiinien reseptien ja komponenttien tulisi pohjautua tutkimustietoon sekä kliiniseen kokemukseen. Ainesosia tulisi sisällyttää tuotteeseen ainoastaan, jos niille on selkeä tarve. Jotkin monivitamiinit saattavat sisältää esimerkiksi rautaa ja seleeniä, jota monet suomalaiset voivat saada muutenkin jo riittävästi. Rauta varastoituu elimistöön ja ei ole liian suurissa määrissä hyväksi. Rauta voi myös haitata muiden ainesosien imeytymistä, joten se olisi joka tapauksessa hyvä ottaa eri aikaan.

5. Luotettava valmistaja
Monivitamiinipurkkia valitessa voi olla vaikea varmistua kaikista yllä olevista kriteereistä. Valintaa helpottaa, kun rajaa vaihtoehdot luotettaviin valmistajiin. Esimerkiksi Puhdistamolla valmistamme monivitamiinit omalla tehtaallamme Lempäälässä vain laadukkaimmista mahdollisista ainesosista, ilman turhia lisä- ja täyteaineita ja pohjautuen uusimpaan tutkimustietoon.

Kenelle monivitamiinit sopivat?

Monivitamiinit ovat käytetyimpiä ravintolisiä, ja syystä. Ne sopivat käytännössä kaikille, jotka haluavat tukea riittävää ravintoaineiden saantia. Monivitamiineilla ei myöskään ole todettu merkittäviä haittavaikutuksia (4, 6).

Tietyille ryhmille monivitamiineista voi olla erityistä hyötyä, ja/tai heille on omat valmisteensa:

Lapset
Lapsille on omat monivitamiinit, jotta he eivät saa liikaa tiettyjä ravintoaineita. 14-18-vuotiaat lapset ja nuoret voivat syödä tavallisia monivitamiineja, kun he painavat 50 kg tai yli.

Raskaana olevat ja imettävät
Raskaana olevien ja imettävien äitien on hyvä varmistaa, että monivitamiini on varmasti soveltuva. Esimerkiksi A-vitamiinia ei saa syödä liikaa.

Sopivasta monivitamiinista voi kuitenkin olla hyötyä. Kun riittävästä mikroravinteiden saannista huolehditaan, pysyy perusterveys todennäköisemmin hyvänä ja raskausaika voi olla helpompaa.

Tietyt ravintoaineet ovat erityisen tärkeitä raskaana oleville naisille. Esimerkiksi puutteellinen alkuraskauden folaatinsaanti voi aiheuttaa sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöitä, ja on havaittu, että suomalaiset saavat folaattia (tunnetaan myös nimellä foolihappo) usein liian vähän ravinnosta (1, 7).

Joidenkin tutkimusten mukaan raskausaikana monivitamiinia käyttävien äitien lapsilla voi olla myös hieman pienempi todennäköisyys muihin syntymävikoihin, joskin tutkimusta tarvitaan vielä lisää (8).

Puhdistamon Smart Multi -monivitamiini sopii hyvin raskaana oleville, koska se ei sisällä lainkaan retinolimuotoista A-vitamiinia. Sen sijaan tuotteessa on raskaanakin oleville turvallista beetakaroteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. Smart Multi sisältää myös runsaasti laadukasta aktiivista folaattia.

Iäkkäät
Vanhemmilla ihmisillä voi olla usein puutetta erilaisista mikroravinteista. Erityisesti D-vitamiinin ja B12-vitamiinin puutokset ovat yleisiä. Monivitamiinista voikin olla paljon hyötyä tukemaan iäkkäämpien riittävän monipuolista ravintoa.

Milloin ottaa monivitamiini?

Monivitamiini on paras ottaa ruokailun yhteydessä, sillä tietyt vitamiinit ja hivenaineet imeytyvät tällöin paremmin. Ruoan kanssa nautittu valmiste myös aiheuttaa pienemmällä todennäköisyydellä vatsaoireita.

Muutoin monivitamiinin voi napata käytännössä mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Jos käytät rautavalmistetta, se on hyvä ottaa eri aikaan monivitamiinin kanssa, sillä rauta ja monivitamiini voivat haitata toistensa imeytymistä.

Mitä vitamiineja ei saa syödä liikaa?

Vitamiineissa A, D, E, B3, B6 ja B9 on vuorokautisen saannin enimmäismäärä, jota ei saa ylittää.

Muissa vitamiineissa ei tämänhetkisen tiedon perusteella ole varsinaista enimmäisrajaa, sillä keho poistaa tarpeettoman määrän esimerkiksi virtsan mukana. Emme kuitenkaan suosittele käyttämään paljon ravintosuositusten yli meneviä annoksia, sillä vitamiinien ja mineraalien hyödyt eivät lisäänny rinta rinnan käytetyn määrän kanssa. Ei myöskään voida todeta varmaksi, että todella suurista annoksista ei seuraisi riskejä – ehkä tiede ei vain vielä ole löytänyt niitä.

Jos siis käytät monivitamiinin lisäksi muita ravintolisiä, varmista aina, ettei yhteiskäyttö johda liian korkeisiin annostuksiin minkään yksittäisen ravintoaineen kohdalla.

Jotkin tuotesarjat, kuten Puhdistamo Pharma, on myös suunniteltu toimimaan mahdollisimman hyvin yhdessä. Voit Smart Multi -monivitamiinin lisäksi käyttää myös esimerkiksi Pharma-sarjan vastustuskykyä tukevaa ImmoBoostia ja antioksidanttivalmiste InflaCarea, sekä magnesiumia ja Omega-3:sta.

Puhdistamo Pharma -tuotteet löydät apteekeista sekä apteekkien verkkokaupoista. Voit lukea tuotteista lisää ja etsiä lähimmän jälleenmyyjäsi täältä.

Lähteet:
1: Aikuisväestön ruoankäytön ja ­ ravintoaineiden saannin ­muutokset vuosina 1997–2017: kansallinen FinRavinto-tutkimus (Lääkärilehti)

2: Changes in USDA food composition data for 43 garden crops, 1950 to 1999 (PubMed)

3: Fruits and vegetables are less nutritious than they used to be (National Geographic)

4: Addressing nutritional gaps with multivitamin and mineral supplements (PubMed)

5: Effects of lutein supplementation in age-related macular degeneration (National Library of Medicine)

6: Should You Take A Multivitamin? (Examine.com)

7: Kaikki raskautta suunnittelevat tarvitsevat foolihappolisää (Duodecim)

8: Multivitamin use and adverse birth outcomes in high-income countries: a systematic review and meta-analysis (PubMed)


Meidän puolellamme aitaa ruoho on aina vihreämpää.

Seuraa meitä @Puhdistamo