Tuote lisätty suosikkeihin
Tuote poistettu suosikeista
Nopeat toimitukset 1-3 arkipäivää
Puhtaat ja laadukkaat hyvinvointituotteet
FIN FI-lippu

Välttämättömät aminohapot toimivat proteiinien rakennuspalikoina

Proteiinit eli valkuaisaineet toimivat rakennusaineena lukuisille kehon prosesseille – esimerkiksi lihasten kasvulle. Proteiineja tarvitaan muun muassa entsyymien ja hormonien rakennusmateriaalina, veren kuljetukseen kehossa sekä energiantuotantoon.

Mutta mitä ovat välttämättömät aminohapot – ja miten ne liittyvät proteiineihin? Me kerromme!

Mikä ihmeen EAA?

Proteiinit koostuvat aminohapoista, joita on 20 erilaista. Näistä yhdeksän on välttämättömiä aminohappoja (EAA – Essential Amino Acids), joita elimistö ei valmista itse, vaan niitä on saatava ravinnosta. Välttämättömät aminohapot ovat fenyylialaniini, histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, treoniini, tryptofaani ja valiini.  

Mihin välttämättömiä aminohappoja tarvitaan?

Proteiinien rakennuspalikoina välttämättömät aminohapot edistävät lihaskasvua sekä voivat estää katabolista tilaa, jossa proteiineja hajoaa.

Esimerkiksi leusiini on haaraketjuinen aminohappo (BCAA), joka on kriittinen proteiinien tuotannolle ja lihasvaurioiden korjaamiselle. Lysiinillä taasen on merkittävä rooli proteiinisynteesissä, hormonien ja entsyymien tuotannossa sekä kalsiumin imeytymisessä.

Välttämättömillä aminohapoilla on myös muita tärkeitä tehtäviä elimistössä. Niitä tarvitaan muun muassa hormonien ja hermoston välittäjäaineiden tuotannossa. Esimerkiksi välittäjäaine serotoniinilla on oleellinen rooli unen ja mielialojen säätelyssä.

Ihmiskehon on tärkeää saada riittävästi kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Erityisesti urheilijoiden, kasvissyöjien ja ikääntyvien voi olla aiheellista täydentää ruokavaliotaan EAA:lla.  

Miksi EAA on parempi valinta kuin BCAA?

BCAA-valmisteita eli haaraketjuisia aminohappoja (BCAA – Branched-Chain Amino Acids) on tähän asti pidetty lihaskasvun kannalta keskeisinä ravintolisinä. BCAA-valmisteet sisältävät kolmea haaraketjuista aminohappoa: leusiinia, isoleusiinia ja valiinia, vaihtelevissa suhteissa siten, että leusiinia on kuitenkin suhteessa eniten.

Tutkimuksissa on todettu, että eniten proteiinisynteesiä hyödyttää kuitenkin ravintolisä, jossa on tasapainoinen aminohappokoostumus. Itse asiassa vain haaraketjuisten aminohappolisien käytön aiheuttama aminohappojen epätasapaino elimistössä saattaa jopa häiritä lihasten proteiinisynteesiä, koska aminohappojen toiminta on toisistaan riippuvaista. Tästä syystä nykyään suurin osa uusista aminohappovalmisteista onkin EAA-valmisteita, jotka sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja tasapainoisena seoksena.

Leusiini on lihasten proteiinituotannon kannalta rajoittava aminohappo. Sen liian vähäinen määrä suhteessa muihin välttämättömiin aminohappoihin voi rajoittaa optimaalista lihaskasvua erityisesti tilanteissa, joissa lihasmassan kasvua tavoitellaan. Leusiinin riittävällä määrällä on tutkimusten mukaan myös suotuisia vaikutuksia kestävyysurheilun aiheuttamaan lihaskataboliaan.  

Mikä tekee Puhdistamon Optimal EAA:sta erityisen?

Puhdistamon Optimal EAA:ssa yhdistyvät helppokäyttöisyys ja tuorein tieteellinen tieto tasapainoisesta aminohappokoostumuksesta. EAA-tablettimme ja -jauheemme sisältävät haaroittuneiden aminohappojen (BCAA) lisäksi myös muut välttämättömät aminohapot optimaalisessa suhteessa. Erityistä huomiota Optimal EAA:ssa on kiinnitetty lihasten kasvun ja hyvinvoinnin kannalta tärkeän L-leusiinin riittävään määrään.

Optimal EAA sisältää kahdeksaa välttämätöntä aminohappoa. Histidiini saattaa liian suurina määrinä laskea veren haaroittuneiden aminohappojen pitoisuuksia. Tämän takia Optimal EAA ei sisällä histidiiniä.

Optimal EAA -jauheseoksen ja tablettien aminohapot imeytyvät optimaalisen muotonsa ansiosta elimistöön tehokkaasti, sillä aminohapot ovat jo valmiiksi vapaassa muodossa.

EAA:mme ei sisällä sokeria, aspartaamia, sukraloosia tai asesulfaami K:ta – ei myöskään keinotekoisia aromeita tai väriaineita. Optimal EAA -tabletit ja jauhe soveltuvat vegaaniseen, maidottomaan, gluteenittomaan ja soijattomaan ruokavalioon.  

Optimal EAA:n käyttö

Optimal EAA -tabletit tai -jauhe voidaan nauttia mihin aikaan päivästä tahansa, mutta suurin hyöty saavutetaan, kun tabletit tai jauhe otetaan ennen lihasharjoittelua tai harjoittelun aikana.

Optimal EAA -tabletit: 1–5 tablettia päivässä. Yksi tabletti sisältää 1 g aminohappoja.

Optimal EAA -jauhe: Yksi annos 5–10 g (1,5–3 tl). Sekoita annos 2–4 desilitraan vettä, anna tekeytyä 2 minuuttia, sekoita uudelleen ja nauti milloin tahansa. Sekoittuu helpoiten sheikkerissä. Yksi annos sisältää 5–10 g aminohappoja.

product-img

19,95€
product-img

18,95€
product-img

19,95€
product-img

19,95€

Katso kaikki Puhdistamon EAA-tuotteet!


Meidän puolellamme aitaa ruoho on aina vihreämpää.

Seuraa meitä @Puhdistamo