Joidenkin arvioiden mukaan jopa viidellä kuudesta suomalaisesta on liian matala D-vitamiinitaso veren seerumista mitattuna.
Siitä huolimatta, että tällä elintärkeällä rasvaliukoisella vitamiinilla on kriittinen rooli muun muassa vastustuskyvyn ja luuston terveyden tukemisessa.
Hetkinen.
D-vitamiini on yksi myydyimmistä ravintolisistä. Sitä esiintyy luontaisesti esimerkiksi kalassa ja kananmunan keltuaisessa. D-vitamiinia myös lisätään tavallisiin elintarvikkeisiin, kuten maitotuotteisiin, sen kansanterveydellisen tärkeyden vuoksi.
Miten on mahdollista, että niin monella on siitä puutetta?
Ensinnäkin Suomessa asuvien D-vitamiinin tarve on poikkeuksellisen suuri. Kun aurinko häviää horisonttiin kesän lopussa, eivät kerrytetyt varastot kanna kovin pitkälle syksyyn saakka, puhumattakaan talvesta.
Kaikki eivät myöskään muista tai malta käyttää D-vitamiiniravintolisää säännöllisesti, vaikka se olisi tarpeen.
Ja vaikka sitä käytetään, ei valmiste välttämättä ole tarpeeksi vahva.