Tuote lisätty suosikkeihin
Tuote poistettu suosikeista
Nopeat toimitukset 1-3 arkipäivää
Puhtaat ja laadukkaat hyvinvointituotteet
FIN FI-lippu

Ferritiini ja raudanpuute selitettynä - mikä on hyvä ferritiiniarvo?

Rauta on elintärkeä mineraali, jonka päätehtävä on auttaa veren punasoluja kuljettamaan happea. Erityisesti naisilla havaitaan usein raudanpuutetta, joka voidaan todeta verikokeissa mitatusta matalasta ferritiini- eli varastoraudan arvosta.

Tiivistys

✅ Rauta on äärimmäisen tärkeä ravintoaine, jonka puute voi johtaa väsymykseen, suorituskyvyn laskuun, korkeaan leposykkeeseen ja heikotukseen

⚠️ Jopa yksi viidestä naisesta kärsii erittäin matalasta ferritiinistä, alhaisia arvoja mitataan erityisesti hedelmällisessä iässä olevilla ja kasvispainotteista ruokavaliota noudattavilla

🚫 Käytä rautavalmisteita vain verikokeissa todettuun raudanpuutteeseen, sillä liika rauta ei ole elimistölle hyväksi

Mikä on hyvä ferritiiniarvo?

Ferritiinin eli varastoraudan viitearvoja on vaikea asettaa täsmällisesti, mutta seuraavat arvot toimivat suuntaa antavina. Merkintä µg/l tarkoittaa mikrogrammaa litrassa.

🙋‍♀️ Naiset = 30-150 µg/l
Jopa yksi viidestä naisesta kärsii selkeästä raudanpuutteesta, jossa ferritiini on alle 30 µg/l (1). Naisten ferritiinin viitearvo on myös alun alkaenkin miehiä matalampi, sillä erityisesti kuukautisvuotojen mukana menetetään jatkuvasti rautaa.

Vaikka viitearvon alaraja on 30 µg/l, olisi ferritiinin parempi olla lähempänä 100 µg/l. Siellä jaksaminen ja suorituskyky pysyvät todennäköisemmin hyvällä tasolla. Kun tämä otetaan huomioon, kärsii matalasta ferritiinistä luultavasti huomattavasti suurempi osa naisista kuin yleensä ajatellaan.

Jokainen meistä on kuitenkin yksilö. Jos ferritiiniarvosi on esimerkiksi 60 µg/l, mutta koet olosi hyväksi ja energiseksi, on kaikki mitä luultavimmin kunnossa.

Jos taas tunnistat itsessäsi 60 µg/l arvon lisäksi useita raudanpuutteen oireita, voit kokeilla nostaa tasojasi hiukan ja katsoa vaikuttaako se tilanteeseen.

🙋‍♂️ Miehet = 30-370 µg/l
Miesten viitearvot ovat korkeammat, sillä he eivät menetä luontaisesti kovin paljoa rautaa. Miesten matala ferritiiniarvo on yleisesti ottaen paljon harvinaisempaa kuin naisilla.

Miestenkin voi kuitenkin olla hyvä käydä silloin tällöin verikokeissa tarkistamassa arvonsa, sillä ne voivat myös olla liian korkeat.

Korkea ferritiini voi viitata esimerkiksi hemokromatoosi -nimiseen perinnölliseen raudankertymäsairauteen. Tällöin säännöllinen verenluovutus voi olla tarpeen.

Ferritiini vs. hemoglobiini
Ajatus, että hemoglobiini kertoo koko totuuden elimistön rautatasoista, on vanhentunut. Hemoglobiiniarvosi voi olla hyvä, vaikka kärsisitkin raudanpuutteesta. Yleisesti ottaen ferritiini on parempi mittari raudanpuutteelle.

Mitkä ovat alhaisen ferritiinin ja raudanpuutteen oireita?

🥱 Väsymys
Raudanpuute aiheuttaa jatkuvaa ja selittämätöntä väsymyksen tunnetta, myös silloin kun koet nukkuvasi ja syöväsi hyvin.

😫 Laskenut suorituskyky
Et jaksa kuntosalilla tai lenkkipolulla entiseen tapaan. Myös tavalliset arkiaskareet voivat tuntua raskaammilta.

❤️‍🩹 Korkea leposyke
Tavallista korkeampi leposyke voi myös kertoa raudanpuutteesta.

🥵 Hengästyminen
Hengästyt nopeasti matalasykkeisissä liikuntasuorituksissa tai arjen askareissa.

💫 Päänsärky, huimaus ja heikotus
Raudanpuute voi aiheuttaa myös yleistä huonoa oloa ja heikotusta.

👩‍🦳 Iho, kynnet ja hiukset
Ihon kuivuminen ja kalpeus, kynsien haurastuminen ja hiustenlähtö voivat viitata raudanpuutteeseen. Jos kärsit näistä ongelmista, kokeile lisätä rutiiniisi myös sinkkiä, biotiinia ja kollageenia.

Miten korjata alhainen ferritiini ja mistä saa paljon rautaa?

Jos sinulla on verikokeissa todettu matala ferritiini ja vaikutat kärsivän raudanpuutteen oireista, on paras tarttua heti toimeen tilanteen korjaamiseksi. Muista, että rautavalmistetta tulee käyttää vain todettuun raudanpuutteeseen.

 1. Aloita rautavalmisteen käyttö
  Jos ferritiinisi on erityisen matala, voit nauttia rautaa jopa kaksi kertaa päivässä. Jos tasosi taas kaipaavat vain hieman korjausta, voit käyttää rautalisää kerran päivässä tai joka toinen päivä.

 2. Ota rautavalmiste oikein
  Rautavalmisteen nauttimiseen pätee muutama tärkeä nyrkkisääntö:
  ✅ Ota rauta mielellään tyhjään vatsaan
  ✅ Vältä varsinkin maitotuotteita, kahvia ja teetä, sillä ne haittaavat raudan imeytymistä
  ✅ Nauti samaan aikaan C-vitamiinia, sillä se lisää raudan imeytymistä (Tripla Rauta sisältää valmiiksi C-vitamiinia)
  ✅ Kokeile nauttia samaan aikaan myös laktoferriiniä, joka auttaa kuljettamaan rautaa elimistössä (Tripla Rauta sisältää valmiiksi laktoferriiniä)

 3. Lisää ruokavalioosi rautapitoisia ruokia
  Mistä ruoka-aineista saa paljon rautaa?

  Parhaiten imeytyvä raudan muoto on eläinperäinen hemirauta – siitä imeytyy keskimäärin noin 25% (2). Hemirautaa saadaan runsaasti esimerkiksi punaisesta lihasta ja maksaruoista.

  Myös kasvikunnan tuotteista, kuten vihreistä kasviksista, täysjyväviljoista ja pavuista saadaan rautaa. Siitä imeytyy kuitenkin keskimäärin vain 6-13% (2).

  Raudan lähteitä
  🥩 Liha kuten nauta, porsas, lammas ja sisäelimet
  🍗 Siipikarja kuten kana ja kalkkuna
  🐚 Merenelävät kuten simpukat, sardiinit ja anjovikset
  🥦 Vihreät kasvikset kuten pinaatti ja parsakaali
  🫘 Pavut ja linssit
  🍞 Täysjyväviljat

Mikä on raudan saantisuositus per päivä?

Raudan saantisuositus on 15 mg päivässä hedelmällisessä iässä oleville naisille ja 9 mg muille.

Huomioi kuitenkin, että suositus on tarkoitettu normaalit ferritiiniarvot omaaville henkilöille – ei raudanpuutteesta kärsiville.

Jos käytät rautavalmistetta, muista seurata ferritiini- ja hemoglobiiniarvojasi esimerkiksi muutaman kuukauden välein. Näin voit tarkistaa valmisteen toimivuuden sekä seurata, ettet saa liikaa rautaa.

Alhainen ferritiini ja lihominen?

Matalat ferritiini- ja rautatasot eivät suoraan aiheuta lihomista, mutta niillä voi olla epäsuora vaikutus. Jos energiatasosi ovat matalat ja painonpudotus tuntuu hankalalta, on hyvä mittauttaa ferritiini- ja hemoglobiiniarvot.

🏃‍♀️ Vähentynyt liikkuminen
Jos energiatasosi ovat huonot alhaisen ferritiinin johdosta, liikut yleensä vähemmän ja tehottomammin. Tämä pätee paitsi varsinaisiin liikuntasuorituksiin, myös pitkin päivää tapahtuvaan arkiliikuntaan ja huomaamattomaan energiankulutukseen.

😰 Kilpirauhasen toiminta
Raudalla on tärkeä rooli kilpirauhasen normaalissa toiminnassa, joka tuottaa erittäin laajalti aineenvaihduntaasi ja kasvuusi vaikuttavia kilpirauhashormoneja. Matalat rauta- ja ferritiinitasot voivat heikentää kilpirauhasen toimintaa, mikä taas hidastaa lepoaineenvaihduntaasi. Tämä voi johtaa painonnousuun tai hankaloittaa painonpudotusta.

Paras rautavalmiste ferritiinin nostoon?

Kuten muissakin ravintolisissä, myös rautavalmisteissa imeytyminen on kaiken A ja O. Vain silloin tuote pääsee oikeasti vaikuttamaan elimistöösi halutulla tavalla.

Suosi siis vahvoja valmisteita, joissa on käytetty laadukkaita ja hyvin imeytyviä raudan muotoja. Näistä esimerkkejä ovat rautabisglysinaatti ja ferrofumaraatti. Myös rautasulfaatti on toimiva muoto, mutta se voi aiheuttaa joillekin vatsaoireita.

Puhdistamon Tripla Rauta -valmiste on rakennettu juuri rautabisglysinaatin sekä ferrofumaraatin varaan. Tämän lisäksi tuotteeseen on lisätty myös laktoferriiniä ja raudan imeytymistä lisäävää C-vitamiinia.

Laktoferriini on maidon glykoproteiini, joka paitsi sisältää itsessään hieman rautaa, kuljettaa rautaa elimistössä.

Tripla Rauta onkin ainut markkinoilla oleva valmiste, joka sisältää raudan lisäksi laktoferriiniä. Kun otat valmisteen ohjeiden mukaisesti (tyhjään vatsaan ja vältellen kahvia, teetä ja maitotuotteita) ovat mahdollisuudet tehokkaaseen rautatasojen nostoon erinomaiset.

Laadukas ja hyvin suunniteltu tuote vähentää myös mahdollisten vatsaoireiden riskiä, jotka ovat rautavalmisteiden yleisiä sivuoireita. Tripla Rauta onkin erittäin hellävarainen vatsalle, mistä olemme saaneet paljon hyvää palautetta.


Meidän puolellamme aitaa ruoho on aina vihreämpää.

Seuraa meitä @Puhdistamo