Tuote lisätty suosikkeihin
Tuote poistettu suosikeista
Nopeat toimitukset 1-3 arkipäivää
Puhtaat ja laadukkaat hyvinvointituotteet
FIN FI-lippu

Jere Koponen

Jalkapallomaalivahti
🏆 Jalkapallon Suomen Cup -mestaruus 2016 & 2018

Saavutuksia:

🏆 A-junioreiden SM-kultaa 2011
🏆 Veikkausliiga hopeaa 2011 & 2012
🏆 Veikkausliiga kultaa 2015
🏆 Veikkausliiga pronssia 2016
🏆 Jalkapallon Suomen Cup -mestaruus 2016 & 2018
 

Miten kiinnostuit jalkapallosta?

Isäni on pitkän linjan jalkapallomies, ja sitä kautta varmaankin ensimmäinen kipinä lajia kohtaan syntyi. Aloitin jalkapallon ollessani 5-vuotias, ja jo aikaisessa vaiheessa maalivahdin pelipaikka kiehtoi minua.

Pidin myös hyökkääjänä pelaamisesta, mutta aikanaan kun harrastuksesta tuli tavoitteellisempaa, siirryin vakituisesti tolppien väliin. Olen aina pitänyt maalivahdin roolin tuomasta vastuusta sekä sankaruuden ja antisankaruuden välisestä kamppailusta.

Uskon, että jokaisen urheilijan sisällä elää ainakin jossain määrin se sama lapsenmielisyys, kuin niissä ensimmäisissä kontakteissa lajiin. Itselleni mikään ei ole parempaa, kuin tehdä tyhjäksi vastapuolen maalintekoaikeet, ja sillä tavoin auttaa omaa joukkuettani voittamaan.

Mistä sun suorituskyky koostuu?

Maailman suosituimpana lajina jalkapallossa on kova kilpailu pelipaikoista, ja pienet yksityiskohdat tekevät eron omiin kilpailijoihin. Tämän vuoksi omaan suorituskykyyn on kiinnitettävä tarkasti huomiota ja siitä on pidettävä hyvää huolta.

Iän tuoman kokemuksen myötä olen oppinut tuntemaan oman kehoni jo niin hyvin, että tiedän mitä se milloinkin tarvitsee suoriutuakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Suorituskyky ei rajaudu vain fyysisiin ominaisuuksiin, vaan henkinen puoli on myös erittäin tärkeä. Siksi on hyvä olla omia vapaa-ajan harrastuksia, joissa pääsee välillä irtautumaan jalkapallomaailmasta.

Suorituskykyni on monen asian summa, jonka takia on tärkeää pitää huolta suunnitelmallisesta harjoittelusta (laji, henkinen, fyysinen), ravinnosta sekä riittävästä levon- ja unensaannista palautumista varten. Mikäli jokin näistä sakkaa, huomaan sen hyvin nopeasti omassa suorituskyvyssäni ja siksi huolehdinkin tämän kokonaisuuden täyttymisestä parhaani mukaan. Prosentteina jakaisin osa-alueet seuraavasti: harjoittelukokonaisuus 50 %, ravinto 25 %, lepo ja palautuminen 25 %.

Mitä asioita voisit vielä parantaa suorituskyvyssäsi?

Ruokavaliooni olen jo pitkään kiinnittänyt erityishuomiota, koska tiedän kuinka paljon se vaikuttaa siihen, että saan kehostani mahdollisimman paljon irti. Olen jättänyt punaisen lihan ja kaikki maitotuotteet pois useita vuosia sitten, josta koen saaneeni hyötyä jo ihan jokapäiväisen hyvinvointinikin saralla.

Harjoittelua suunnittelemme yhdessä joukkueemme maalivahtivalmentajan sekä maalivahtikollegoideni kanssa, jonka lisäksi asetan kauden aikana itselleni henkilökohtaisia tavoitteita, jotka ohjaavat jokapäiväistä tekemistäni. Otteluista palautuminen on itselleni yleensä vaativampaa henkisesti kuin fyysisesti, koska peleissä liikkumani kilometrimäärät eivät vastaa kenttäpelaajien vastaavia lukemia.

Säännöllinen unirytmi ottelukauden aikana on asia, jota voisin parantaa. Ennen otteluita nukun yöunien lisäksi pelipäivänä päikkäreitä, jotka osaltaan vaikuttavat siihen, että otteluiden jälkeen kestää usein pitkään, ennen kuin saan uudelleen unta. Myös otteluiden mukanaan tuoma adrenaliiniryöppy hankaloittaa unensaantia. Tämä johtaa välillä siihen, että unirytmin tasaantumiseen menee vähintään pari päivää ottelun jälkeen.

Minkälaisia ominaisuuksia huippumaalivahdilta vaaditaan?

Määrätietoisuus ja hyvä itsetuntemus ovat vankka perusta maalivahdille. Hyvän itseluottamuksen omaava maalivahti tuo myös varmuutta koko joukkueen pelaamiseen.

Torjuminen on varmasti näkyvin ja toisaalta se oleellisin maalivahdin tehtävä. Nykymaalivahdin standardit asettavat kuitenkin omat vaatimuksensa muun muassa jalallapelaamiseen sekä monipuolisen syöttövalikoiman omaamiseen. Pelinohjaaminen eli oman joukkueen auttaminen kommunikoimalla on myös yksi nykymaalivahdin ehdottomista vaatimuksista. Maalin suulta näkee koko kentän tapahtumat parhaiten, joten maalivahdin on pidettävä huolta siitä, ettei kenttäpelaajilta jää mitään huomaamatta.

Maalivahtipelaaminen on todella monipuolista. Tärkeintä on ehkä kuitenkin säilyttää tasaisesti oma tasonsa harjoituksesta ja ottelusta toiseen. Tällöin valmentajat tietävät mitä saavat maalivahdiltaan kentällä, ja yhteispeli joukkueen muiden pelaajien kanssa vankkenee. Vahvuuksiani maalivahtina ovat pelinlukutaito, reaktiot sekä pelinohjaaminen. Pelitapani on vuosien aikana vakiintunut ja pystyn hyödyntämään omia vahvuuksiani ottelusta toiseen.

Haluan kehittää itsessäni vielä aivan kaikkea, enkä usko olevani koskaan valmis. Jokaisesta harjoituksesta ja ottelusta löydän jotain parannettavaa, olematta kuitenkaan liian kriittinen itselleni. Erityistä huomiota kiinnitän tällä hetkellä pelinavaamiseen.

Mistä saat eniten kiksejä omassa lajissasi?

Voittaminen yhdessä joukkueen kanssa on tietenkin parasta, mitä yksittäisenä asiana tulee mieleen, ja maalivahtina jokaisesta nollapelistä nauttii täysin rinnoin. Menestyminen on jokavuotisena tavoitteena niin joukkueena kuin yksilötasollakin, ja sen saavuttaminen rakentaa aina upeita muistoja. Itsensä kehittäminen ja sen konkreettinen seuraaminen pitää motivaatiota korkealla ja antaa oman merkityksensä jalkapallon pelaamiseen.

Yhteisöllisyys jalkapallossa on upeaa, ja samasta joukkueesta voi löytyä monia eri kansalaisuuksia ja monia erilaisia kasvutarinoita, kaikki tekemässä töitä yhteisten tavoitteiden eteen. On hienoa päästä tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja kokea, miten jokainen joukkueen jäsen hitsaantuu yhteen taustoista riippumatta.

Mitkä tuotteet ovat suosikkejasi paremman suorituskyvyn tavoittelussa?

Kovan treenaamisen myötä on tärkeää huolehtia hyvästä nesteytyksestä. Tähän olen löytänyt hyvää apua muun muassa Puhdistamon Sitruuna-lime Elektrolyyttijauheesta sekä mangolla maustetusta Kookosvedestä. Molemmat maistuvat vapaa-ajalla jo pelkän maunkin puolesta, joten nesteytys tapahtuu kuin itsestään.

Omaan ruokavaliooni sopivalla ja tärkeitä aminohappoja sisältävällä Optimal Vege Proteiinilla saan treenin kuin treenin talteen elimistööni. Makuvalikoimasta suklaa on muodostunut omaksi suosikikseni.

Kehon ja mielen palautuminen on tärkeä osa arkeani. Niille saan tukea esimerkiksi Puhdistamon Ilta Magnesiumista sekä Havupuu-uutteesta.

Jeren Top 3 tuotteet:

Sold out

Sold out

Sold out

Tutustu Puhdistamo Athletics -tuotesarjaan


Meidän puolellamme aitaa ruoho on aina vihreämpää.

Seuraa meitä @Puhdistamo