Tuote lisätty suosikkeihin
Tuote poistettu suosikeista
Nopeat toimitukset 1-3 arkipäivää
Puhtaat ja laadukkaat hyvinvointituotteet
FIN FI-lippu

Käytätkö varmasti riittävän vahvaa D-vitamiinia? – Monella suomalaisella esiintyy puutetta

D-vitamiini on todennäköisesti suomalaisten tärkein ravintolisä. Moni ei kuitenkaan käytä sitä tai valmiste ei ole tarpeeksi vahva.

Joidenkin arvioiden mukaan jopa viidellä kuudesta suomalaisesta on liian matala D-vitamiinitaso veren seerumista mitattuna.

Siitä huolimatta, että tällä elintärkeällä rasvaliukoisella vitamiinilla on kriittinen rooli muun muassa vastustuskyvyn ja luuston terveyden tukemisessa.

Hetkinen.

D-vitamiini on yksi myydyimmistä ravintolisistä. Sitä esiintyy luontaisesti esimerkiksi kalassa ja kananmunan keltuaisessa. D-vitamiinia myös lisätään tavallisiin elintarvikkeisiin, kuten maitotuotteisiin, sen kansanterveydellisen tärkeyden vuoksi.

Miten on mahdollista, että niin monella on siitä puutetta?

Ensinnäkin Suomessa asuvien D-vitamiinin tarve on poikkeuksellisen suuri. Kun aurinko häviää horisonttiin kesän lopussa, eivät kerrytetyt varastot kanna kovin pitkälle syksyyn saakka, puhumattakaan talvesta.

Kaikki eivät myöskään muista tai malta käyttää D-vitamiiniravintolisää säännöllisesti, vaikka se olisi tarpeen.

Ja vaikka sitä käytetään, ei valmiste välttämättä ole tarpeeksi vahva.

Näin valitset itsellesi sopivan D-vitamiinin

1. Mittaa D-vitamiiniarvosi verikokeissa

D-vitamiinitaso on helppo mittauttaa tavallisen veripaneelin yhteydessä, joko julkisella tai työterveydessä. Jos et saa lähetettä sieltä, voit mennä kokeisiin myös yksityisen toimijan kautta, joita löytyy Suomesta tänä päivänä useita.

Saatuasi tuloksen voit verrata sitä suositeltuihin viitearvoihin. Arvosi olisivat hyvä olla ainakin yli 75–80 nmol/l, mielellään jopa hieman enemmän.

Jos arvosi ovat selvästi alle, voit valita vahvemman D-vitamiinin, kuten 100 µg.

Jos arvosi ovat hyvällä tasolla tai vain hieman alle, voit kenties valita keskitasoisen 50 µg tai miedomman 20 µg valmisteen, jolla ylläpidät tasojasi pimeiden kuukausien aikana.

Muista myös mahdollisuuksien mukaan käydä uudestaan testeissä, jotta voit seurata, että arvosi eivät ole liian alhaalla tai ylhäällä.

 

2. Oletko isokokoinen?

Kooltaan ja painoltaan suuremmat ihmiset tarvitsevat yleisesti ottaen enemmän D-vitamiinia. Jos painosi on esimerkiksi yli 90 kg, voi keskitasoinen 50 µg tai vahva 100 µg -valmiste olla hyvä valinta.

 

3. Oletko fyysisesti aktiivinen?

Liian vähäinen aktiivisuus ja liikunta vaikuttavat lisäävän D-vitamiinin tarvetta, jolloin keskitasoinen 50 µg tai vahva 100 µg -valmiste voivat olla parempia valintoja. Kesällä ulkoilu tietysti vaikuttaa suoraan saantiin auringosta, mutta liikunnalla voi olla myös muita vaikutuksia D-vitamiinitasoihin.

 

4. Oletko suuntaamassa talvella aurinkolomalle?

Auringosta saatu annos on 20 minuutin aikana jopa 250 µg. Kahden viikon reissu esimerkiksi Aasiaan, Afrikkaan tai Australiaan voikin jopa tuplata veren D-vitamiinipitoisuuden.

Mutta vaikka voitkin huoletta jättää ravintolisäpurkin pakkaamatta matkalaukkuun, kannattaa sen käyttö aloittaa uudestaan kotona. Yksi aurinkoloma ei riitä kattamaan D-vitamiinin saantia koko talveksi, ja varastot ehtyvät todella nopeasti pimeämmässä ympäristössä.

Aina kun mahdollista, suosi laadukasta öljypohjaista D-vitamiinia

D-vitamiini tarvitsee rasvapitoisesta ruoasta ohutsuoleen erittyviä sappihappoja imeytyäkseen kunnolla.

On siis erittäin suositeltavaa ottaa D-vitamiini rasvapitoisen aterian yhteydessä. Jos rasvakoostumus ei ole optimaalinen, saattaa annoksesta imeytyä parhaimmillaankin vain puolet tai vähemmän.

Tämän vuoksi ravintolisää valitessa on paras suosia öljypohjaista D-vitamiinia, joka auttaa jo itsessään ruoansulatusta tuottamaan tarvittavia sappihappoja.

Kotimaisen Puhdistamon D-vitamiinit on suunniteltu paitsi laatu, myös puhtaus ja imeytyminen edellä. Niiden pohjana on luontainen turskanmaksaöljy. Se paitsi sisältää itsessään D-vitamiinia, myös auttaa lampaanvillan rasvasta saatavaa laadukasta D-vitamiinia imeytymään paremmin.

Puhdistamolle tuttuun tapaan tuotteessa ei myöskään ole lainkaan turhia lisä- tai täyteaineita, vaan ainoastaan tarpeellisia ainesosia. Näin kehoosi ei päädy mitään ylimääräistä, joka ei sinne kuulu.

Valikoimasta löydät D-vitamiinin joka lähtöön, eli 20 µg, 50 µg ja 100 µg -versiot.


Meidän puolellamme aitaa ruoho on aina vihreämpää.

Seuraa meitä @Puhdistamo