Tuote lisätty suosikkeihin
Tuote poistettu suosikeista
Nopeat toimitukset 1-3 arkipäivää
Puhtaat ja laadukkaat hyvinvointituotteet
FIN FI-lippu

Viisi yleistä nesteytysmyyttiä - pitävätkö ne paikkansa?

Kuuluuko vessassa laukata joka tunti? Entä onko oikeasti niin, että kahvi ja energiajuomat vain kuivattavat kroppaa? Nämä ja kolme muuta nesteytysmyyttiä pureskellaan auki tässä blogiartikkelissa!

MYYTTI 1
Jano on nestevajeen paras merkki

”Seuraa janoa” on yleinen nesteytysvinkki. Eikä syyttä, sillä jano on totta kai yksi elimistön tärkeimmistä keinoista viestiä lisänesteen tarvetta.

Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että erityisesti kuumalla ilmalla ja kovassa rasituksessa ihmisen janontunne reagoi nestevajeeseen selkeällä viiveellä. Eli vaikka kroppa alkaa jo pikkuhiljaa tarvita lisää vettä, ei suuta ala kuivaamaan vielä pitkään aikaan.

Asiantuntijat suosittelevatkin janon lisäksi seuraamaan myös virtsaamisen tiheyttä ja väriä. Jos käyt todella harvakseen vessassa, juot todennäköisesti liian vähän.

Tuomio: pitää osittain paikkansa ⚠️

MYYTTI 2
Vessassa täytyy käydä kerran tunnissa

Wellness-piireissä on jo vuosikausia liikkunut käsitys, että ihmisen täytyy virtsata kerran 1-2 tuntiin – muuten keho ei ole optimaalisesti nesteytynyt.

Tämä ei yksinkertaisesti ole totta. Asia on jopa päinvastoin: jos virtsaat todella usein, juot luultavasti liikaa nesteitä. Tämä on huono juttu, koska virtsan mukana menetetään myös arvokkaita elektrolyyttejä.

Älä siis juo niin paljon, että sinun täytyy käydä yhden elokuvan aikana kaksi tai kolme kertaa vessassa.

Tuomio: ei pidä paikkaansa ❌

MYYTTI 3
Virtsan tulee olla väritöntä, ei keltaista

Moni on siinä uskossa, että virtsan tulee olla täysin väritöntä. Jos seassa on yhtään keltaista, pitää nesteitä juoda äkkiä lisää.

Samoin kuin edellinen myytti, on tämäkin asia oikeastaan täsmälleen päinvastoin.

Kirkas virtsa on käytännössä merkki, että juot liikaa ja huuhdot kropastasi nesteen mukana pois myös paljon hyödyllisiä elektrolyyttejä.

Virtsan tulisi olla haalean kellertävää, ei väritöntä. Selvästi tummankeltainen virtsa taas kertoo, että olet juonut liian vähän.

Tuomio: ei pidä paikkaansa

MYYTTI 4
Kahvi ja energiajuomat eivät nesteytä, vaan kuivattavat kroppaa

Kesällä moni tietäjä varoittaa, että kahvia, teetä ja muita kofeiinipitoisia juomia ei tulisi juoda juuri ollenkaan – sillä ne kuivattavat kroppaa nesteyttämisen sijaan.

Tässä on ripaus totuutta, sillä kofeiini on diureetti, joka lisää virtsan eritystä. Sitä kautta se voi teoreettisesti siis kuivattaa elimistöä.

Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole suuri riski, sillä kofeiini nautitaan usein melko runsaan nesteen kanssa. Esimerkiksi kahvikupillisessa oleva kofeiinimäärä on hyvin tasapainossa sen sisältämän veden kanssa.

Kofeiinia ei kuitenkaan kannata juoda ylen määrin, sillä sen yliannostus ei ole hauska juttu. Mutta pari kahvikupillista tai energiajuomaa per päivä on ihan ok.

Tuomio: ei pidä paikkaansa

MYYTTI 5
Urheilujuomia ja elektrolyyttejä tarvitaan optimaaliseen nesteytykseen

Rankan treenin yhteydessä nostetaan usein erilaisten jauhesekoitusten ja urheilujuomien tärkeyttä pelkän vedenjuonnin sijaan.

Tässä on vinha perä, sillä kovatehoinen treeni kuluttaa hikoilun mukana paljon elektrolyyttejä, mutta myös kroppaan varastoitunutta hiilihydraattia.

Sinällään treeneistä kyllä selviää myös pelkällä vedellä, mutta jos suorituskyky halutaan pitää huippuunsa viritettynä, kannattaa sen joukkoon sekoittaa ainakin elektrolyyttijauhetta. Ja todella pitkissä treeneissä mahdollisesti myös lisähiilaria.

Pro tip: seinä, joka monelle tulee vastaan pitkissä treeneissä, ei välttämättä johdu väsymyksestä, vaan huonosta nesteytyksestä.

Tuomio: pitää osittain paikkansa ⚠️

Tiedätkö, kuinka paljon vettä sinun tulisi juoda päivässä? Selvitä arvio Puhdistamon nesteytyslaskurilla!

Tutustu Puhdistamon elektrolyyttijauheisiin


Meidän puolellamme aitaa ruoho on aina vihreämpää.

Seuraa meitä @Puhdistamo